Disciplinárne konanie voči Trnkovi za kauzu Glance House zrejme nebude

25.07.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár zrejme nezačne disciplinárne konanie voči svojmu predchodcovi Dobroslavovi Trnkovi za kauzu Glance House. Pripustil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že už uplynula lehota.
Kauza Glance House sa týka sporného prevodu bytovky v Bernolákove, ktorý umožnil práve Trnka. "Kauzu dozoruje Krajská prokuratúra v Trnave. Sú lehoty, dokedy ja môžem iniciovať konanie. Mám pocit, že je už po lehote," povedal Čižnár.
Generálny prokurátor však chce riešiť prípad prokurátora Jaroslava Kozolku, ktorý bol podľa medializovaných informácií agentom ŠtB. Čižnár sa chce stretnúť s riaditeľom Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jozefom Magalom a pýtať sa ho na okolnosti, za akých získal Kozolka bezpečnostnú previerku.
O tom, že Kozolka spolupracoval s komunistickou kontrarozviedkou, informoval denník Sme. Odvolával sa pritom na archívny spis, ktorý mu sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Zo spisu podľa denníka vyplýva, že udával vtedajších kolegov – vojakov. Kozolka sa údajne stal agentom kontrarozviedky v januári 1989.
Kozolka sa po medializovaní týchto informácií obrátil na NBÚ. Podal tam návrh na "opätovné preverenie už známych skutočností počas platnosti osvedčenia v rámci bezpečnostnej previerky na stupeň dôverné".
 

Vyberte región